Avioliittoon vihkiminen

"Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä." (1. Kor. 13:4

Onnea ja siunausta tulevaan hääpäivään.

Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä keskeistä on siunauksen pyytäminen. Vihittävät jättävät toinen toisensa ja yhteisen liittonsa Jumalan huolenpitoon. Ilmaistessaan tahtonsa rakastaa toinen toistaan vihittävät sitoutuvat avioliittoon ja siihen, että tekevät parhaansa, jotta kumpikin voisi olla siinä onnellinen.

Vihkiminen Rymättylän seurakunnassa

Hääjuhla alkaa avioliittoon vihkimisellä tavallisesti kirkossa. Hääparin toiveesta voidaan sopia myös muu vihkipaikka, esim. koti. Vihkiajasta voit sopia soittamalla kirkkoherranvirastoon, ota yhteyttä.

Ohjeita vihkimiseen Rymättylän kirkossa

  1. Alttaripöydällä on seurakunnan puolesta kukat.
  2. Muita kukkia tai koristeita voi itse laittaa, mutta niiden paikoista tulee keskustella seurakuntamestarin kanssa.
  3. Muissakin kysymyksissä kirkkotilaa koskien voi kääntyä seurakuntamestarien puoleen.
  4. Kirkossa sisällä ei saa heittää ruusun terälehtiä tai muuta roskaavaa.
  5. Kirkon pihalla voi heittää ruusun terälehtiä (ei silkkikukkien), riisiä, kauraa tai muita jyviä. Ei saa heittää mitään maatumatonta ja vaikeasti poistettavaa roskaa.
  6. Riisit ja muut heitettävät jaetaan vieraille vasta poistuttaessa, kirkon ulko-ovella tai kirkon ulkopuolella.

 

Kukkakimpun päällä sormukset

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku

Maistraatissa solmitulle avioliitolle voidaan pyytää siunausta evankelis-luterilaisen perinteen mukaisesti. Tilaisuus muistuttaa kirkollista vihkimistä. Merkittävin ero on kysymysten sanamuodossa, koska siunausta pyydetään jo solmitulle avioliitolle. Avioliiton siunaaminen

Kirkkohäihin liittyy tapakulttuuria, joka ei ole varsinaisesti osa vihkimisen kulkua. Näitä ovat myös tapa saattaa morsian sulhasen luo ja suudelma aviopuolisoiksi julistamisen jälkeen. Monet muutkin tavoista ovat vakiinnuttaneet asemansa suomalaisessa hääperinteessä.

Häätavat kirkossa